Algemene voorwaarden

 ALGEMENE VOORWAARDEN ONDERAANNEMING

 Artikel 1: Contractuele documenten 

1.1 De door de hoofdaannemer aan de onderaannemer uitbestede werken (hierna “werken” genoemd) worden uitgevoerd overeenkomstig deze algemene voorwaarden, de bijzondere voorwaarden, evenals alle documenten opgenomen in de bijzondere voorwaarden, die samen het onderaannemingscontract uitmaken (hierna “contract” genoemd). 

1.2 In de bijzondere voorwaarden bepalen hoofdaannemer en onderaannemer (hierna “partijen” genoemd): 

– de onderlinge hiërarchie tussen de contractuele documenten van het contract, waarbij de bijzondere voorwaarden steeds primeren op de algemene voorwaarden; 

– of de werken worden uitgevoerd voor een private opdrachtgever, dan wel een aanbestedende overheid (beiden hierna “hoofdopdrachtgever” genoemd en de opdracht voor de hoofdopdrachtgever hierna “hoofdopdracht” genoemd). 

Artikel 2: Prijs, prijsherziening, betalingswijze en pro rata-rekening 

2.1 Prijs en prijsherziening De bijzondere voorwaarden preciseren hoe de prijs van de werken is bepaald (tegen absoluut forfait, tegen relatief forfait, volgens prijslijst, tegen terugbetaling, in regie of gemengd (forfait en prijslijst)) en of een prijsherziening van toepassing is op het contract. Indien de werken worden uitgevoerd in het kader van een overheidsopdracht waarop een prijsherziening van toepassing is, dan heeft de onderaannemer het recht om ook een prijsherziening te eisen wanneer het bedrag van het contract groter is dan 30.000 €, zonder BTW OF de tijdspanne tussen de datum waarop het contract wordt gesloten en de aanvangsdatum van de uitvoering van de werken meer dan 90 kalenderdagen bedraagt. 

2.2 Betalingswijze De bijzondere voorwaarden bepalen hoe de werken worden betaald (in éénmaal, na voorlegging van factuur vergezeld van de goedgekeurde vorderingsstaat of in schijven) en binnen welke termijn de hoofdaannemer de vorderingsstaten dient goed te keuren en de factuur dient te betalen na ontvangst ervan. Het verstrijken van de voorziene goedkeuringstermijn zonder reactie van de hoofdaannemer staat gelijk aan het goedkeuren van de betrokken vorderingsstaat. De betaling van voorschotten moet beschouwd worden als een bedrag in mindering van de eindprijs en vermindert geenszins de aansprakelijkheid van de onderaannemer tot aan de oplevering. Indien de werken worden uitgevoerd in het kader van een overheidsopdracht, dan heeft de onderaannemer het recht de betaling van de aan hem verschuldigde bedragen te eisen volgens de betalingsvoorwaarden die van toepassing zijn op de overheidsopdracht. 

2.3 Pro rata-rekening De bijzondere voorwaarden bepalen of er voor de gemeenschappelijke kosten van de bouwplaats een pro rata-rekening wordt bijgehouden. Indien een pro rata-rekening van toepassing is, preciseren de bijzondere voorwaarden de deelneming van de onderaannemer (forfaitair of een bepaald percentage van de prijs van het contract). In ieder geval worden de maandelijkse staten van de pro rata-rekening steeds zo vlug mogelijk nadat ze werden opgesteld door de hoofdaannemer, overgemaakt aan de onderaannemer en laatstgenoemde zal op elk ogenblik inzage kunnen hebben van al de bewijsstukken van de pro rata-rekening. 

Artikel 3: Waarborg 

3.1 Indien de onderaannemer een waarborg dient te stellen, bepalen de bijzondere voorwaarden het percentage van de te stellen waarborg, evenals de aard (borgtocht bij een borgstellingskas/financiële instelling/verzekeringsonderneming, dan wel een bedrag op een geblokkeerde rekening). Wanneer de waarborg op een geblokkeerde rekening wordt geplaatst komen de intresten toe aan de onderaannemer. In ieder geval mag de waarborg ten voordele van de hoofdaannemer niet minder bedragen dan 5% van het initieel bedrag van het contract en kan enkel een garantie op eerste verzoek worden vereist als waarborg van de onderaannemer, indien de hoofdopdracht dit eveneens vereist van de hoofdaannemer. 

3.2 Het bewijs van de waarborg wordt door de onderaannemer aan de hoofdaannemer overgemaakt binnen 30 kalenderdagen na het ondertekenen van het contract, zo niet kan de hoofdaannemer, na een ingebrekestelling die 5 werkdagen sedert de datum van ingebrekestelling zonder enig gevolg is gebleven, een bedrag inhouden op de verschuldigde facturen dat overeenstemt met de vereiste waarborg. 

3.3 De waarborg dekt de voltooiing en instandhouding van de werken, met inbegrip van de meerwerken of wijzigingen die de onderaannemer uitvoert. 

3.4 De bijzondere voorwaarden bepalen of de waarborg vrijgegeven wordt bij helften (de ene bij de voorlopige oplevering, de andere bij de definitieve oplevering) of in zijn geheel (in geval van een éénmalige oplevering). De hoofdaannemer geeft de waarborg geheel of ten dele vrij binnen de 15 kalenderdagen nadat hij het proces-verbaal van oplevering van de hoofdopdracht heeft bekomen of, bij gebreke daaraan, deelt hij binnen dezelfde termijn aan de onderaannemer de redenen mede van zijn gehele of gedeeltelijke weigering per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd. 

Artikel 4: Aanvang van de werken, uitvoeringstermijn/planning en deelname aan bouwplaatsvergaderingen 

4.1 De bijzondere voorwaarden bepalen binnen hoeveel kalenderdagen na het schriftelijk bevel tot aanvang van de werken door de hoofdaannemer, de onderaannemer de werken dient aan te vangen. De hoofdaannemer houdt daarbij rekening met de termijnen nodig voor de bevoorrading en de fabricage vooraleer met de verwerking op de bouwplaats kan begonnen worden. 

4.2 De onderaannemer verbindt zich ertoe de werken uit te voeren binnen de in de bijzondere voorwaarden bepaalde uitvoeringstermijn in werkdagen of volgens de toegevoegde planning. Indien een algemene planning werd opgemaakt, wordt deze overgemaakt aan de onderaannemer die deze dient na te leven. 

 Bij wijzigingen van de algemene planning wordt de onderaannemer hiervan tijdig schriftelijk verwittigd en wordt in gemeen overleg een nieuwe planning opgemaakt. 

4.3 De onderaannemer verbindt er zich toe om op verzoek van de hoofdaannemer aan de bouwplaatsvergaderingen deel te nemen of zich te laten vertegenwoordigen door een gemachtigd afgevaardigde. In voorkomend geval ontvangt de onderaannemer een kopie van het verslag van de bouwplaatsvergaderingen. 

4.4 Vertragingen in de aanvang van de werken en/of vertragingen in de uitvoering die aan de onderaannemer toerekenbaar zijn, zullen aanleiding geven tot betaling van een forfaitaire schadevergoeding ad 300 EUR per kalenderdag vertraging, met een maximum van 10% van de prijs van de werken. Deze vergoeding is slechts verschuldigd voor de periode na de schriftelijke ingebrekestelling door de hoofdaannemer. 

Artikel 5: Uitvoering van de werken 

5.1 Partijen verbinden er zich toe wederzijdse transparantie te bevorderen, proactief te zijn en onmiddellijk te reageren opdat de continuïteit van de werken wordt gevrijwaard. 

5.2 De onderaannemer voert de werken uit volgens de regels van de kunst en zet hiervoor bekwaam personeel in en kwaliteitsvol materiaal, dat voldoet aan de technische voorschriften van het contract. 

5.3 De onderaannemer verbindt er zich toe, naarmate de werken vorderen, de door zijn personeel veroorzaakte verontreinigingen en achtergelaten afval zorgvuldig te doen verwijderen. 

5.4 De hoofdaannemer kan op ieder ogenblik iedere niet-conforme uitvoering doen stopzetten, of de materialen weigeren die niet overeenstemmen met de voorgeschreven kwaliteit. Deze bevelen moeten schriftelijk worden gegeven of minstens schriftelijk bevestigd worden en tevens gemotiveerd worden. 

5.5 De werken moeten uitgevoerd worden met inachtneming van de schriftelijke toelichtingen die door de hoofdaannemer tijdens de uitvoering worden gegeven en dit wat betreft alle uitvoeringsdetails en alle verduidelijkingen van de plannen en de beschrijvende meetstaat van de werken. 

5.6 Tenzij anders bepaald in de bijzondere voorwaarden is het de onderaannemer verboden werktuigen of materieel dat aan de hoofdaannemer toebehoort, te gebruiken. Het omgekeerde is eveneens het geval. 

5.7 De onderaannemer ziet erop toe dat het personeel dat hij tewerkstelt op de bouwplaats op elk ogenblik beschikt over de instructies die nodig zijn om de werken goed uit te voeren, onder meer die welke bedoeld zijn in paragraaf 5.5 van dit artikel. 

5.8 Zonder op enige wijze afbreuk te doen aan het gezag van de onderaannemer, behoudt de hoofdaannemer zich het recht voor instructies te geven aan de werknemers die de onderaannemer op de bouwplaats tewerkstelt, als volgt en in de volgende aangelegenheden: 

a) de algemene organisatie van de bouwplaats, zoals bepaald in een bouwplaatsreglement of in andere gelijkwaardige documenten; 

b) de dringende en voorlopige maatregelen die noodzakelijk zijn om schade aan het bouwwerk of aan delen van het bouwwerk in aanbouw te voorkomen; 

c) de correcte en precieze uitvoering van de werken telkens de hoofdaannemer vaststelt dat de onderaannemer zijn verplichting bepaald in paragraaf 5.7 van dit artikel niet is nagekomen; 

d) de veiligheid en gezondheid van de werknemers van de onderaannemer, in het kader van de correcte toepassing van de Welzijnswet van 4 augustus 1996. 

De aard en de inhoud van de instructies die aan de werknemers van de onderaannemer kunnen worden gegeven overeenkomstig punt c) worden desgevallend bepaald in de bijzondere voorwaarden. 

5.9 Partijen staan tevens in voor de bewaking van hun eigen werken en van die delen van de bouwplaats die zij in beslag nemen. Zij onthouden zich van iedere daad die de bewaking van één of andere partij in het gedrang zou kunnen brengen. 

5.10 Indien de hoofdaannemer in geval van onderbreking van de werken in het kader van een overheidsopdracht recht heeft op schadevergoeding, dan kan de onderaannemer zich, in zoverre de onderbreking een impact heeft op de werken, eveneens schadevergoeding bekomen. 

Artikel 6. Verwerking van persoonsgegevens (GDPR) 

De partijen verwerken elkaars identiteits- en contactgegevens, evenals deze van hun eventuele (sub)onderaannemer(s), hun personeel, medewerkers, aangestelden en andere nuttige contactpersonen. Zij doen dit in overeenstemming met de bepalingen van de Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens. De onderaannemer verbindt zich er toe dezelfde verplichtingen op te leggen aan zijn eigen onderaannemer(s) en deze in de ganse keten. 

Artikel 7: Veiligheid en gezondheid 

7.1 Partijen dienen alle verplichtingen inzake veiligheid en gezondheid op de tijdelijke of mobiele werven onvoorwaardelijk na te leven meer in het bijzonder deze die voortvloeien uit de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en haar uitvoeringsbesluiten, zoals het koninklijk besluit van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele werven alsmede uit de Codex over het welzijn op het werk (met inbegrip van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties). De collectieve beschermingsmaatregelen zijn zonder meer ten laste van de hoofdaannemer. Persoonlijke beschermingsmaatregelen zijn ten laste van de onderaannemer. De partijen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de instandhouding van de collectieve voorzieningen. 

7.2 Ingeval één der partijen haar verplichtingen inzake veiligheid en gezondheid niet naleeft, kan de andere partij, na ingebrekestelling overeenkomstig artikel 29 van de wet van 4 augustus 1996: 

– alle noodzakelijke maatregelen nemen op kosten van de in gebreke blijvende partij; 

– het contract ontbinden in het nadeel van de in gebreke blijvende partij, die verplicht zal zijn om de andere partij te vergoeden voor alle kosten die daaruit voortvloeien. 

Bij ernstig en dreigend gevaar geldt vrijstelling van de in de vorige alinea bedoelde ingebrekestelling. 

7.3 De partijen zullen hun actieve en daadwerkelijke medewerking verlenen aan alle gemeenschappelijke beschermings- en veiligheidsmaatregelen op het geheel van de bouwplaats en zullen erover waken dat deze strikt door hun personeel worden nageleefd. 

Artikel 8: Personeel en situatie van de onderaannemer 

8.1 Algemene verplichting De onderaannemer is ertoe gehouden om ten opzichte van zijn personeel alle wettelijke, reglementaire of conventionele bepalingen inzake algemene arbeidsvoorwaarden, fiscaliteit en sociale zekerheid, na te leven en te doen naleven door zijn eventuele onderaannemers en door éénieder die personeel te zijner beschikking stelt. 

8.1.1 Naleving van het verschuldigd loon van het tewerkgestelde personeel en verbod tot tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen De onderaannemer verklaart en bevestigt dat hij het verschuldigd loon van het tewerkgestelde personeel naleeft en geen illegaal verblijvende derdelanders tewerkstelt of zal tewerkstellen. Dit stelt de hoofdaannemer vrij van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van het loon dat verschuldigd is aan de werknemers die tewerkgesteld worden door de onderaannemer en voor de tewerkstelling door de onderaannemer van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen. Het voorgaande geldt voor alle eventuele verdere niveaus van onderaanneming. 

8.1.2 Beroep op onderaannemers of derden door de onderaannemer Behoudens voorafgaand en schriftelijk akkoord van de hoofdaannemer mag de onderaannemer de werken niet in onderaanneming geven of hiervoor een beroep doen op uitzendkrachten. De hoofdaannemer mag dit akkoord enkel weigeren om gemotiveerde redenen. Indien de werken worden uitgevoerd in het kader van een overheidsopdracht, dan mag de onderaannemer de werken nooit volledig in onderaanneming uitbesteden (zie artikel 9.5). Het voorgaande geldt voor alle eventuele verdere niveaus van onderaanneming. 

8.1.3 Aanwezigheidsregistratie De bijzondere voorwaarden bepalen of het contract onderworpen is aan de registratie van de aanwezigheden in toepassing van Afdeling 4, Hoofdstuk V van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. In voorkomend geval zorgt de onderaannemer ervoor dat: 

– elke persoon die in zijn opdracht de plaats betreedt waar de werken worden uitgevoerd, wordt geregistreerd vooraleer deze plaats te betreden; 

– de nodige gegevens die betrekking hebben op zijn onderneming daadwerkelijk en correct worden geregistreerd en worden doorgestuurd naar de gegevensbank van de RSZ. 

De onderaannemer die mits naleving van artikel 8.1.2 een deel van de werken aan een derde toevertrouwt, zorgt ervoor dat de voorgaande maatregelen eveneens door deze onderaannemer en door alle andere onderaannemers in de keten, worden nageleefd. 

De onderaannemer verbindt er zich bovendien toe zelf in te staan voor een wettelijk registratiesysteem (zoals check-in-at-work). 

8.2 Niet-naleving Indien de onderaannemer één of meerdere bepalingen van artikel 8.1 niet naleeft, dan kan de hoofdaannemer het contract ontbinden lastens de onderaannemer overeenkomstig artikel 14 van deze algemene voorwaarden. Dit geldt voor alle eventuele niveaus van onderaanneming. 

Artikel 9: Strijd tegen sociale dumping in overheidsopdrachten 

9.1 Informatieplicht De onderaannemer deelt in de bijzondere voorwaarden de naam, contactgegevens en wettelijke vertegenwoordigers mede. 

9.2 Verplichte erkenning van de onderaannemers in de keten De onderaannemer en elke onderaannemer in de ganse keten dienen erkend te zijn conform de Wet van 20 maart 1991 en haar uitvoeringsbesluiten houdende regeling van de erkenning van aannemers van werken (hierna “wetgeving inzake erkenning” genaamd) van zodra zijn deel van de opdracht de 50.000 € zonder BTW overschrijdt voor een ondercategorie van werken en 75.000 € zonder BTW voor een categorie van werken. De bijzondere voorwaarden bepalen de (onder)categorie en klasse waarin de onderaannemer moet erkend zijn. Een kopie van het erkenningsattest wordt aan de hoofdaannemer overgemaakt. 

9.3 Nazicht van de uitsluitingsgronden. De onderaannemer mag zich niet in één van de uitsluitingsgronden van de artikelen 67, 68 of 69 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bevinden, respectievelijk de verplichte uitsluitingsgronden, de fiscale en sociale schulden en de facultatieve uitsluitingsgronden. De onderaannemer verbindt er zich toe een “verklaring betreffende de uitsluitingsgronden” in te vullen en te ondertekenen. Indien een uitsluitingsgrond wel van toepassing is, dan verbindt de onderaannemer er zich toe om dit proactief en onmiddellijk schriftelijk te melden aan de hoofdaannemer in het kader van voormelde verklaring en daartoe tevens een dossier ter rechtvaardiging over te maken. 

9.4 Beperking van de keten van onderaanneming Indien de overheidsopdracht een categorie van werken betreft, dan mag de onderaannemingsketen maximum bestaan uit 3 niveaus van onderaanneming en indien de overheidsopdracht een ondercategorie van werken betreft, 2 niveaus van onderaanneming. De bijzondere voorwaarden bepalen welk niveau de onderaannemer heeft. 

In afwijking op voorgaande paragraaf kan de onderaannemer aan de hoofdaannemer om één bijkomend niveau van onderaanneming verzoeken in de volgende twee gevallen: 

1° wanneer zich omstandigheden voordoen die redelijkerwijze niet voorzienbaar waren bij de indiening van de offerte en waarvan de gevolgen niet konden worden verholpen niettegenstaande al het nodige daartoe werd gedaan; 

2° mits voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de aanbestedende overheid (hierna genoemd “aanbesteder”). 

9.5 Verbod om het geheel van de werken uit te besteden Het is de onderaannemer verboden om het geheel van de werken in onderaanneming te geven aan een andere onderaannemer. 

9.6 Technische- en beroepsbekwaamheid De bijzondere voorwaarden bepalen of de overheidsopdracht voorziet in specifieke minimumeisen inzake technische– en beroepsbekwaamheden ten aanzien van de onderaannemer en preciseert deze in voorkomend geval. Door de ondertekening van het contract verklaart de onderaannemer aan de eventuele minimumeisen te voldoen. 

9.7 Naleving door derden en wijzigingen De onderaannemer die een deel van de werken uitbesteedt aan een derde zorgt ervoor dat de bepalingen van dit artikel 9 worden nageleefd door deze derde en elke onderaannemer in de ganse keten. 

Alle wijzigingen tijdens de uitvoering van de werken moeten eveneens onmiddellijk en schriftelijk door de onderaannemer aan de hoofdaannemer medegedeeld worden. 

9.8 Vastgestelde inbreuken op 9.1 tem 9.7 Onverminderd de toepassing van artikel 14 van deze algemene voorwaarden, verbindt de hoofdaannemer er zich toe om, indien door de aanbesteder bij wijze van proces-verbaal (hierna “PV” genaamd) in hoofde van de onderaannemer inbreuken op de verplichtingen opgenomen in artikel 9.1 t.e.m. 7 worden vastgesteld, dit onmiddellijk over te maken aan de onderaannemer via een ingebrekestelling, verzonden per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd. Voorgaande ingebrekestelling wordt eveneens overgemaakt per mail met ontvangstbewijs, op het adres of het nummer hiertoe aangegeven bij de identificatie van de partijen vooraan in de bijzondere voorwaarden. De onderaannemer beschikt over een termijn van maximaal 8 kalenderdagen vanaf de datum van de ingebrekestelling, overgemaakt door de hoofdaannemer, om passend te reageren op het PV en de nodige maatregelen te nemen om aan de vastgestelde inbreuken een einde te stellen. In ieder geval verbindt de hoofdaannemer er zich toe om alle ontvangen elementen van de onderaannemer onmiddellijk en schriftelijk over te maken aan de aanbesteder en daartoe levert hij het bewijs aan de onderaannemer. De beslissing en eventuele sancties genomen door de aanbesteder worden eveneens aan de onderaannemer schriftelijk meegedeeld. 

Artikel 10: Burgerlijke aansprakelijkheid – BA-verzekering & andere verzekeringen 

10.1 Burgerlijke aansprakelijkheid De partijen nemen persoonlijk de quasi-delictuele aansprakelijkheid en desgevallend de aansprakelijkheid op grond van artikel 3.101 BW die voortvloeit uit eigen daden of daden van hun personeel voor hun rekening. Zij vrijwaren zich onderling tegen elk verhaal dat wordt uitgeoefend door derden of hun verzekeringsmaatschappijen. 

10.2 BA-verzekering Elke partij verklaart hierbij een verzekeringspolis te hebben onderschreven tot dekking van haar burgerlijke aansprakelijkheid en haar aansprakelijkheid op grond van artikel 3.101 BW. De bijzondere voorwaarden preciseren het te verzekeren bedrag per schadegeval voor alle lichamelijke, stoffelijke of immateriële schade. 

10.3 Andere verzekeringen Tenzij anders bepaald in de bijzondere voorwaarden zullen partijen vóór de aanvang van de werken alle nodige en nuttige verzekeringen nemen ten einde de risico’s te dekken die worden gelopen door hun personeel, materieel en materialen die hun eigendom zijn en ook tot dekking van de risico’s voor het materieel en de materialen die hun al dan niet kosteloos ter beschikking worden gesteld en die zij geacht worden te hebben aanvaard door het feit zelf dat zij er zich van bedienen of ze aanwenden. De hoofdaannemer geeft de onderaannemer kennis van de verzekeringen die hij heeft afgesloten en die ook de onderaannemer dekken. Indien tussenkomst van deze verzekeraar nodig is ingevolge fouten van de onderaannemer valt de franchise ten laste van deze laatste. 

Artikel 11: Meerwerken 

De hoofdaannemer verbindt er zich toe aan de onderaannemer alle meerwerken van dezelfde aard toe te vertrouwen die hem zouden worden bevolen door de hoofdopdrachtgever, voor zover de onderaannemer de eenheidsprijzen die aan de basis lagen van dit contract behoudt of tussen partijen anders wordt overeengekomen. De onderaannemer onthoudt zich ervan op eigen initiatief of op verzoek voorstellen van werken van welke aard ook te doen aan de hoofdopdrachtgever zonder deze via de hoofdaannemer in te dienen. 

Artikel 12: Overmacht en bijzondere niet te voorziene omstandigheden 

De partijen kunnen zich de ene tegenover de andere beroepen, niet alleen op omstandigheden die als overmacht kunnen beschouwd worden en op omstandigheden waaraan zij vreemd zijn en die zij redelijkerwijze niet konden voorzien op het ogenblik van het sluiten van het contract, die zij niet konden vermijden en waarvan zij de gevolgen niet konden verhelpen alhoewel zij hiervoor al het nodige hebben gedaan (vb. natuurrampen, ongevallen, pandemiëen,…) 

Om zich rechtsgeldig op overmacht of buitengewone omstandigheden te kunnen beroepen, zijn partijen verplicht deze aan de andere partij te betekenen binnen 5 werkdagen na deze feiten, of binnen de 5 werkdagen nadat zij ze hadden kunnen of moeten kennen per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd. 

Artikel 13: Opleveringen 

13.1 De oplevering van de werken zal plaatsvinden volgens de voorwaarden en binnen de termijnen vastgesteld in de hoofdopdracht of zoals gepreciseerd in de bijzondere voorwaarden. 

13.2 Met het oog op de enige oplevering of, naargelang het geval, de voorlopige oplevering, maakt de onderaannemer de door hem uitgevoerde werken schoon en brengt ze in staat van oplevering. Indien hij nalaat dit te doen, zal de hoofdaannemer hem daartoe aanmanen per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd. Indien deze ingebrekestelling de 5 volgende werkdagen zonder gevolg blijft, is de hoofdaannemer gerechtigd de werken van rechtswege uit te voeren op kosten van de onderaannemer. Deze kosten zullen aan de onderaannemer in rekening gebracht worden tegen het tarief van de facturatie van de lonen in regie. 

13.3 Wanneer de enige of voorlopige oplevering, al naargelang het geval, niet onmiddellijk na de voltooiing van de werken kan plaatshebben, zal er een tegensprekelijke staat van bevinding worden opgemaakt tussen partijen. De hoofdaannemer verbindt er zich toe de werken niet in bezit te nemen of te gebruiken vóór bovengenoemde staat is opgesteld. Het opstellen van deze staat geldt echter niet als enige noch als voorlopige oplevering naargelang het geval. Wanneer bij de enige oplevering of bij de voorlopige oplevering van de hoofdopdracht opmerkingen werden gemaakt in verband met de werken waarop het contract slaat, worden deze werken geacht voorlopig of in enige oplevering, al naargelang het geval, te zijn genomen. 

13.4 Zodra de werken geheel of ten dele in bezit genomen werden in het kader van de hoofdopdracht is de onderaannemer niet meer verplicht op eigen kosten de door het gebruik veroorzaakte schade te herstellen. 

13.5 Wanneer de hoofdopdracht aan een dubbele oplevering onderworpen is, dan brengt de definitieve oplevering van de hoofdopdracht de definitieve oplevering van de werken met zich mee op voorwaarde dat de onderaannemer gevolg geeft aan de opmerkingen die eventueel worden geformuleerd in verband met de werken. 

13.6 Technische fiches, technische tekeningen, eventuele uitvoeringsplannen, stalen of complete “as-built” dossiers/plannen zullen tijdig neergelegd worden door de onderaannemer op eenvoudig verzoek van de hoofdaannemer. 

Artikel 14: Contractuele tekortkomingen 

14.1 Wanneer één der partijen ernstig aan één van haar verplichtingen tekortkomt, heeft de andere partij het recht het contract van rechtswege te ontbinden op kosten van de in gebreke blijvende partij indien deze laatste niet binnen 5 werkdagen gevolg geeft aan een ingebrekestelling, verzonden per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd en waarin haar de tekortkomingen werden gesignaleerd. 

14.2 De in gebreke blijvende partij kan haar verweermiddelen doen gelden per aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd binnen 5 werkdagen te rekenen vanaf de datum van ingebrekestelling. De in gebreke blijvende partij kan eventueel voorstellen doen om haar tekortkomingen recht te zetten. Na het verstrijken van deze termijn wordt haar stilzwijgen beschouwd als een erkenning van de vastgestelde feiten. Voorgaande ingebrekestelling en het doen gelden van verweermiddelen worden eveneens overgemaakt per mail met ontvangstbewijs, op het adres hiertoe aangegeven bij de identificatie van de partijen vooraan in de bijzondere voorwaarden. 

14.3 De in artikel 14.1 en 14.2 opgelegde formaliteiten gelden niet in geval van tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen door de onderaannemer en beletten niet dat in gevallen van spoedeisendheid een procedure kan worden ingeleid voor de kortgedingrechter. 

14.4 Wanneer de hoofdaannemer het contract ontbindt conform de voorwaarden van huidig artikel, dan kan hij de in onderaanneming gegeven werken laten voortzetten door een derde en dit op kosten en risico van de in gebreke blijvende onderaannemer, onverminderd zijn rechten op andere schadevergoedingen. 

Vóór de werken door een derde worden voortgezet, wordt het volgende nageleefd: 

– partijen maken een tegensprekelijke staat van de reeds uitgevoerde werken op en gaan over tot de schatting ervan op grond van de door de onderaannemer voorgestelde prijzen en dit binnen 5 werkdagen na het geschreven verzoek van één van de partijen; 

– de hoofdaannemer moet aan de in gebreke blijvende onderaannemer de prijs mededelen, die door de derde geëist wordt voor de verdere uitvoering van de onafgewerkte werken, zoals deze waren vastgesteld in het verbroken contract. De onderaannemer is verplicht zijn eventuele bezwaren binnen 5 werkdagen na deze mededeling kenbaar te maken. 

14.5 Schadevergoeding Behoudens andersluidende bepaling in de algemene of bijzondere voorwaarden, is de hoofdaannemer bij contractuele wanprestatie vanwege de onderaannemer gerechtigd tot een forfaitaire schadevergoeding van 10% van de prijs van de werken met een minimum van 250 EUR. 

14.6 Sancties ingevolge inbreuken op artikel 9 Indien bij toepassing van artikel 9 sancties worden opgelegd aan de hoofdaannemer door de aanbesteder, dan vrijwaart de onderaannemer de hoofdaannemer hiervoor mits naleving van artikel 9.8. Inbreuken op de artikelen 9.3 en 9.4 geven meer in het bijzonder aanleiding tot de toepassing van een dagelijkse boete van 0,2% van de oorspronkelijke aannemingssom tussen hoofdaannemer en aanbesteder en dit vanaf de 15de kalenderdag na datum van verzending van het PV van vaststelling van de inbreuk door de aanbesteder aan de hoofdaannemer en lopende tot en met de dag waarop aan de inbreuk een einde wordt gesteld. De dagelijkse boete bedraagt evenwel maximum 5.000 € of 10.000 € naargelang de overheidsopdracht minder of meer bedraagt dan 10.000.000 €. 

14.7 Redelijkheid Partijen verbinden er zich toe om ,bij contractuele tekortkomingen, de sancties in verhouding te doen staan met de begane inbreuk. 

Artikel 15: Contractuele aansprakelijkheid en vrijwaring 

15.1 De onderaannemer alleen is aansprakelijk voor zijn werken, materialen en inrichtingen. Hij is verplicht de hoofdaannemer te vrijwaren voor alle aanspraken en vorderingen die door de hoofdopdrachtgever worden gericht aan de hoofdaannemer. 

15.2 De onderaannemer is verplicht de hoofdaannemer, en dit wat betreft de door hem uitgevoerde werken, te vrijwaren voor alle vorderingen en aanspraken die tegen deze laatste worden gericht in toepassing van artikelen 1792 en 2270 van het oud BW. De onderaannemer is tevens aansprakelijk voor aan hem te wijten lichte verborgen gebreken, die de werken aantasten en dit gedurende de periode zoals voorzien in de hoofdopdracht. 

Artikel 16: Afwervings- en relatiebeding 

16.1 De onderaannemer verbindt er zich toe om, zowel tijdens de duur van de onderaanneming als gedurende een periode van 18 maand na afloop ervan, geen werknemers of aangestelden van de hoofdaannemer (te benaderen met het oog om hen) af te werven of in dienst te nemen, dit rechtstreeks dan wel onrechtstreeks via een derde. 

16.2 Het is de onderaannemer bovendien verboden om, zowel tijdens de duur van de onderaanneming als gedurende een periode van 18 maand na afloop ervan, rechtstreeks of onrechtstreeks een opdrachtgever van de hoofdaannemer te benaderen of te bedienen met diensten/prestaties die concurrerend zijn met de diensten van de hoofdaannemer. 

16.3 Schending van deze verbintenis en dit verbod door de onderaannemer, haar aangestelden, mandatarissen dan wel uitvoeringsagenten, geeft van rechtswege aanleiding tot betaling door de onderaannemer van een forfaitaire schadevergoeding ten belope van 12.500 EUR per vastgestelde inbreuk, onverminderd het recht van de hoofdaannemer om haar reële schade aan te tonen die desgevallend hoger ligt. 

Artikel 17: Toepasselijk recht en regels inzake geschillen 

17.1 Het contract is onderworpen aan het Belgisch recht. 

17.2 Indien de hoofdaannemer wordt aangesproken voor zaken die verband houden met de werken uitgevoerd door de onderaannemer, zal de onderaannemer op eerste verzoek van de hoofdaannemer als partij tussenkomen in dit geschil, zelfs indien er reeds een procedure tussen partijen loopt. 

17.3 De onderaannemer beschikt over de in artikel 1798 BW bepaalde rechtstreekse vordering. De onderaannemer verbindt zich ertoe bij het instellen van de rechtstreekse vordering gelijktijdig een kennisgeving te richten aan de hoofdaannemer bij aangetekende zending of via elektronische post, waarbij de exacte datum van verzending op gelijkwaardige wijze wordt gegarandeerd. 

17.4 De onderaannemer aanvaardt de inhoud van deze bepaling in te lassen in de contracten die hij zelf afsluit met zijn leveranciers en eventuele onderaannemers.